klikhiervoorhetvolledigeartikel_derichterBuSO De Richter ofwel buitengewoon secundair onderwijs in Genk biedt kinderen die in het gewoon secundair onderwijs niet terecht kunnen, een kans om zich op professioneel gebied waar te maken in onze maatschappij. Leerlingen kunnen er onder andere terecht voor een opleiding tot grootkeuken-medewerker. Zo’n 5 jaar geleden werd er een volledig professioneel uitgeruste grootkeuken gebouwd om zo tegemoet te komen aan de eisen van de arbeidsmarkt. Het was Beco die instond voor de volledige binnenbekleding van dit nieuwe keukencomplex.

Nood aan ruimte

In eerste instantie kregen de leerlingen van de richting grootkeuken-medewerker les in de keuken van de refter. Daar moesten ze meekoken met de keuken die de maaltijden voor de gemeenschapsscholen voorzag. Gezien deze situatie onhoudbaar was, verhuisden de leerlingen naar een ander lokaal van 4 op 4 meter. In 1994 werd uiteindelijk geïnvesteerd in een keuken met professionele apparatuur om op die manier zowel een koude als warme lijn te hebben. Doordat de opleiding op een bepaald moment aan populariteit won, was de beschikbare ruimte nog niet voldoende en werd opnieuw geïnvesteerd. Zo werd de volledige vleugel van de school ingericht tot professionele grootkeuken met aanpalende refter en bijhorende lokalen zoals afwasruimte, koelcellen, sanitaire lokalen enz. De werken gingen van start in juni 2009 en de volledige keuken moest tegen begin september gebruiksklaar zijn. En daar is men ook in geslaagd, mede door de snelle service van Becopanel.

Drastische aanpak

Mia Colla, directrice: “Daar we in 2009 de nieuwe HACCP-normen nog nauwelijks konden inwilligen, werd gekozen voor een grondige vernieuwing van onze grootkeuken. Liever dan steeds weer nieuwe noodzakelijke aanpassingen op kleine schaal uit te voeren, kozen we voor een drastische aanpak. Vandaag zijn we dan ook fier over onze realisatie. De minder prettige kant van het verhaal is de huidige toestand van ons spaarpotje. De financiële steun van de scholengroep om aan de veiligheidsvoorschriften te voldoen was meer dan welkom. Om de uitvoering van de werken conform de veiligheidsnormen te laten gebeuren mochten we steeds beroep doen op hulp van onze preventieadviseurs. Deze prachtige infrastructuur, gekoppeld aan de inzet en de competenties van de leerkrachten, is ongetwijfeld een brede basis om van deze opleiding een echt paradepaardje te maken.

Perfecte timing

Ludo Philtjens, opvoeder en verantwoordelijke voor de gebouwen fungeerde als interne technisch adviseur en coördinator tijdens de verbouwingen: “Bij de vernieuwing van onze keuken ben ik op zoek gegaan naar een firma die professionele wandbekleding kon voorzien. Op die manier kwam ik terecht bij de firma Beco, specialist in hygiënische binnenafwerking van ruimtes. Bovendien ving ik hier en daar goede referenties van Beco op. Ik nam contact op met de bedrijfsleider Jean Van de Putte en zo is de bal aan het rollen gegaan. Voorwaarde was dat de keuken gebruiksklaar was in september en dat is hen gelukt. Ik kan de firma Beco enkel en alleen maar een pluim toewerpen voor hun perfecte afwerking, timing en opvolging van de werken.”

Binnenafwerking

Jean Van de Putte, zaakvoerder Beco: “De afwerking bestaat uit glasvezelversterkte polyester en inox. Geïsoleerde polyester muurbekleding voor de buitenmuren, scheidingswanden in polyester en een grote koelcel. In de koelcel werd door middel van scheidingswanden verschillende compartimenten voorzien. Aangevoerde grondstoffen zoals zuivel, vlees, groenten worden hierdoor netjes van elkaar gescheiden. Bovendien werd er nog een apart compartiment voorzien voor klaargemaakte voedingscomponenten en volledige gerechten. De diepvriescel, alle deuren en hoekafwerkingen zijn in inox.”

Hoger niveau

Ludo Philtjens: “Het was een drastische verbouwing, maar dankzij het Buso team en de goede samenwerking met Beco is het een echt pareltje geworden. Het project heeft onze school ongetwijfeld naar een hoger niveau getild en komt onze leerlingen enkel en alleen maar ten goede!”

Lees het artikel “Nieuwe grootkeuken tilt opleiding naar hoger niveau.”

Bekijk de pdf versie...

U hebt een vraag of opmerking?

Laat het ons weten!

    CAPTCHA code:
    captcha

    Voer aub de CAPTCHA code hieronder in en druk op “VERSTUREN”

    Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.