MET MATERIAAL EN ADVIES VAN BECOPANEL
Ergens diep verscholen in de Ardennen ligt Tenneville, een oase van rust en
stilte gelegen in de groene driehoek gevormd door La Roche-en-Ardenne,
Marche-en-Famenne en Bastogne. Hier staat de bioboerderij van Vanessa
Bruyninckx, Patrick Feller en hun drie kinderen. Hun boerderij is gericht op extensieve
veeteelt van varkens, runderen en schapen. Alles wordt er zelf geproduceerd,
van biovoeding voor de dieren tot pasteien, worsten, pensen, pekelvlees
enz. Patrick bewerkt alles van kop tot staart, Vanessa creëert recepten en samen
verkopen ze de producten in hun eigen slagerij. Hun atelier richtten ze volledig
zelf in met (stock)materialen van Beco.
KETEN IN EIGEN HANDEN
De Fellers zijn sedert 1909 veetelers van
vader op zoon in Tenneville. “Onze hoeve
was vroeger voornamelijk een melkveebedrijf”,
vertelt Patrick. “Maar toen er onzekerheid
bestond over de melkquota, besloten we
ons te onderscheiden door het kweken van
schapen in buitenloop, varkens en ossen, en
hebben we in 2007 de melkproductie stopgezet.
We zijn ons vooral gaan specialiseren
in het kweken van varkens en bij het begin
van 2009 zijn we, zoals alle boeren, geconfronteerd
met het veevoeder dat veel te duur
werd. Daarom namen we opnieuw een drastische
beslissing en beslisten we om de volledige
keten in eigen handen te nemen.
Vandaag beschikken Vanessa en Patrick eveneens
over 35 Angusrunderen, een 80-tal
schapen en een 15-tal zeugen die tweemaal
per jaar werpen. Alle dieren worden verkocht
in onze eigen slagerij.”
VOLLEDIGE VRIJHEID
Bij Biofarm La Ferme Des Frênes worden de
varkens, het ‘Sattelschwein’, in de weide en
zonder hok gekweekt. Ze genieten de volledige
vrijheid en krijgen voeding van eigen
teelt. “Het Sattelschwein is een oud landras
dat hier perfect gedijt”, vertelt Vanessa. De
toekomstige moeders worden hier in alle rust
geboren. Van inseminatie zijn we overgegaan
naar een volledige natuurlijke productie en is
alles bio. De moeders biggen in het stro op
natuurlijke wijze, onder een houten koepel,
zonder dat wij ertussen komen. Het enige wat
wij doen, is observeren en ze van voldoende
eten en drinken voorzien. We laten de natuur
volledig haar eigen werk doen en dat loont.
Met andere woorden: het is een extensieve
productie en dat proef je in de kwaliteit van
het biovlees. Het vlees beschikt over meer
vetafzet, wat zorgt voor een rijkere smaak.
Bovendien is door de buitenloop het vet ook
veel gezonder dan intensief gekweekte
varkens. “
DOE-HET-ZELF
Vanessa en Patrick wilden varkens kweken op
hun eigen manier. Patrick volgde een opleiding
tot slager in Namen en het koppel begon
zelf aan het verbouwen van hun stallen naar
een atelier en beenhouwerij, en dat alles met
de panelen, deuren en plinten van Beco.
Uiteraard staat Beco bekend om het feilloos
inrichten van ateliers en productieruimten met
hoogkwalitatieve materialen zoals glasvezelversterkte
polyester, composiet en inox. Een
eigen team komt de materialen plaatsen en
werkt af tot in de kleinste details. Maar het
kan ook anders … Zo kochten Vanessa en
Patrick diverse stockmaterialen aan bij Beco
om ze zelf te installeren. Deze stockmaterialen
zijn eerste keus, maar vertonen bijvoorbeeld
een klein schrammetje, zijn eindereeksen enz.
én kunnen aangekocht worden met een heel
grote korting.
“Uiteraard lieten wij hen niet aan hun lot
over”, vertelt Jean Van de Putte. “Ons team is
hier ter plaatse geweest en heeft de nodige
uitleg verschaft. Ook alle juiste installatiemateriaal
hebben we hun bezorgd, zodat ze op
de juiste manier aan de slag konden. Het
resultaat mag dan ook gezien worden en het
atelier en de slagerij zien er vandaag uiterst
hygiënisch uit. Je koopt hier vandaag fantastische
producten van patés tot verschillende
soorten worst, bereidingen en de lekkerste
stukjes vlees, en dat allemaal zelf vervaardigd
door het passionele koppel.”