De afwerking van de werkplaatsruimte in de slagerij.

Al meer dan 15 jaar lang versterkt Panelco, beter bekend als Becopanel, uit Avelgem haar positie als fabrikant van allerlei bekledingstoepassingen in polyester en inox voor zowel muren, plafonds, frigocellen, droogkamers als deuren en stootplinten. Afgezien van zijn uitgesproken ervaring, zijn drang naar innovatieve producten en zijn snelle dienstverlening vormt zaakvoerder Jean Van de Putte de persoonlijke schakel tussen probleem en oplossing van de inrichting van de inrichting van de werkplaatsruimte in de slagerij.

WERKRUIMTE SLAGERIJ FLORAUME NA TIEN JAAR NOG ZO GOED ALS NIEUW! BECOPANEL STAAT GARANT VOOR JARENLANGE KWALITEIT

Becopanel is dé specialist in de afwerking van ruimtes waar hygiëne een top-prioriteit is. Vooral in de voedingsindustrie is de regelgeving uitzonderlijk strikt.

Het bedrijf biedt u ideale oplossingen voor de afwerking in polyester en inox van uw muren, plafonds, frigocellen, droogkamers, deuren en stootplinten. Samen met oprichter Jean Van De Putte gingen we een kijkje nemen in de werkruimte van slagerij Floraume in Merendree (Oost-Vlaanderen.)

lees hier het artikel uit 2018

FLORENCE EN GUILLAUME

Floraume is de zaak van Jenzy Heysie en zijn vrouw Stefanie Lievrouw, die eveneens slager van opleiding is.
De zaak werd vernoemd naar hun twee kinderen Florence en Guillaume.
Jenzy heeft twee jaar geleden de slagerij overgenomen van de vorige eigenaar, Koen Martens. “Ik was al een tijdje op zoek naar een zaak om over te nemen. Toen ik Koen had leren kennen en ook bij hem in dienst trad, was ik bijzonder onder de indruk van zijn manier van werken en de inzet die hij elke dag opnieuw tentoon-spreidde om zijn zaak aan alle hygiënische normen te laten voldoen. Ik had al vele zaken gezien, maar zijn winkel en atelier voldeden werkelijk aan alle HACCP-regels.
Toen hij vertelde dat hij de winkel wou verkopen, heb ik geen seconde getwijfeld.
De zaken zijn nu omgedraaid: Stefanie en ik zijn de nieuwe uit-baters van de slagerij. Koen blijft, maar nu in dienstverband. Hij is een enorme steun.”
Jenzy trok meteen de lijn van zijn voorganger door. Vandaag wordt de zaak dagelijks nog met drie mensen gedurende twee uur gepoetst.

Om een visuele toegevoegde waarde te bieden aan onze slagers, bekijken wij de splinternieuwe werkplaatsruimte van slager Koen Martens (39) uit Merendree. Zowel Jean als Koen benaderen vanuit hun praktijkervaring de voordelen van het gebruik van polyestercomposietplaat voor wanden- en plafondbekleding, van inox voor diverse types van deuren en van een mix van kunststof en beton voor beschermplinten.

Polyester

Koen Martens, de vorige eige-naar, had indertijd geen al te goede ervaringen met klassieke frigopanelen.
Voor de bekleding van zijn muren en plafonds koos hij dan ook voor glasvezelversterkte polyester, een hard materiaal zonder houdbaar-heidsdatum!
Polyester is niet statisch. Het trekt dus geen vuil of stof aan. Boven-dien is de kleefkracht heel klein door het licht gestructureerde oppervlak. Zo ontstaat er geen voedingsbodem voor schimmels en bacteriën.
Polyester neemt ook geen vocht op, en staat op termijn niet bloot aan een verminderde isolatie-waarde of verrotting.

Reinigen met lauw water en een spons, of op lage druk met een mild neutrale detergent volstaat.

Inox

Inox werd gekozen voor alle deuren van de koelcellen, bedrijfs-deuren, deurstijlen, kasten, damp-kappen en afboordingen achter de wasbekkens. De deuren en klinken moeten makkelijk kunnen worden gereinigd. De deuren sluiten zich-zelf. Tot slot werd geopteerd voor composiet voor de bescherm-plinten. Van de levering van het vlees en de grondstoffen tot de fabricatie van de eindproducten, alles is ingericht volgens HACCP-richtlijnen: koude en warme zone, droge en natte zone, vuile en propere zone.

Om hygiënisch te kunnen werken, koos Koen indertijd voor al zijn activiteiten aparte cellen: een snel-koeler voor warme bereidingen en sauzen, een dieptekoeler voor gehaktproducten, en drie aparte koelcellen: één voor vers vlees, één voor vleeswaren en één voor afval.
Het is ondertussen al meer dan tien jaar geleden dat de specia-listen van Becopanel de zaak onder handen namen, maar alles lijkt nog splinternieuw. Nergens zijn krassen, afbladderende verf of roestvlekken te bespeuren.
“De financiële inspanning werpt op termijn duidelijk nog steeds zijn vruchten af”, besluit Koen tevreden

 

Lees hieronder het artikel uit 2008

klikhiervoorhetvolledigeartikel_meerendree

Lees hier het artikel uit 2008

Koen, wist jij bij de inrichting van de werkplaats meteen wat te kiezen?

Koen: “Mijn jarenlange ervaring als zelfstandige heeft mijn keuze voor de meest doeltreffende materialen bepaald. Ik heb mij eveneens gebaseerd op de richtlijnen van HACCP, de voorstellen van mijn architect en de technische mogelijkheden van Becopanel. De plannen voor de werkplaats maakte ik vervolgens zelf en liet ik controleren door het IVK. Ik kreeg meteen hun flat. Dit gebouw is volledig nieuwe opgetrokken en vergde dus geen aanpassingen. Vanaf de leveringen van de grondstoffen tot en met de fabricatie van de eindproducten is alles volgens HACCP richtlijnen ingericht: koude en warme zone, droge en natte zone, vuile en propere zone. Om hygiënisch te kunnen werken, heb ik voor alle activiteiten aparte cellen: een snelkoeler voor warme bereidingen en sausen, een dieptekoeler voor gehaktproducten en drie aparte koelcellen, waarvan één voor vers vlees, één voro vleeswaren en één voor afval. Ook een ruimte voor ongekoelde opslag zoals kruiden en verpakkingen, een kleedruimte en een sanitair en sociaal gedeelte zijn noodzakelijk.

Welke materialen gebruikte u voor de muren, de plafonds, de koelcellen, de bedrijfsdeuren en de stootplinten?

Koen: “Ik had slechte ervaringen met klassieke frigopanelen die makkelijk krassen en roesten. In samenspraak met Jean koos ik voor de bekleding van de muren en de plafonds voor glasvezelversterkte polyester composietplaat.”
Jean: “Polyestercomposiet is een hard materiaal maar toch buigbaar door de combinatie met een glasvezelversterkte buitenlaag van 2,2mm. Panelen in plaatijzer hebben slechts een dikte van 0,6mm of dunner. Veel werkplaatsen zijn nog opgetrokken in gelakte gegalvaniseerde platen. Vroger had men enkel de keuze tussen faience  of staalplaatkoelcelpanelen. Geboorde gaten voor de plaatsing van stopcontacten bijvoorbeeld of krassen in deze platen kunnen al na drie jaar roesten. Beco Panel is kleurvast en roestvrij, ook in omstandigheden waar zelfs inox roest. Polyester is niet statisch, niet toxisch, niet poreus en trekt dus geen vuil of stof aan. Daarenboven is de kleefkracht heel klein door het licht gestructureerd oppervlak, waardoor het vuil bij reiniging met water naar beneden rolt. Zo ontstaat er geen voedingsbodem voor schimmels en bacteriën. Polyester neemt ook geen vocht op en staat dus niet bloot aan een vermindering van isolatiewaarde op termijn of verrotting. Reinigen met lauw water en een spons, of op lage druk met een mild neutraal detergent volstaat.
Polyester is bestand tegen zouten, pekel, zuren, ammoniak, chloor en de meeste chemicaliën.”

Wat gebeurt er als ik geen dragende muren heb?

Jean: ” Dan gebruiken we polyester sandwichpanelen, dat zijn twee wanden tegen elkaar met isolatie tussen. Wij zijn de enige in België, die deze panelen fabriceren op industriële wijze. Er bestaan wel firma’s die via import over het materiaal beschikken. Let wel op dat u geen prijzen vergelijkt met houden vezelplaten, die met een laagje polyester zijn bedekt.
Via een verticale kabelgoot tussen de panelen kunnen dan leidingen en kabels worden geplaatst. Alles is mooi verborgen, trekt geen stof aan en kan makkelijk worden gereinigd.”

U gebruikte inox? Voor welke uitvoeringen?

Jean: “Bij Koen en zijn vennoot Stefaan zijn alle deuren van de koelcellen, de bedrijfsdeuren, deurstijlen, kasten, dempkap en afboordingen achter de wasbekkens in inox. Uit esthetisch oogpunt hebben we een wisselwerking gecreëerd tussen inox en polyester. Enkel wit polyester zou een ziekenhuissfeer opwekken. De deuren en de klinken moeten gemakkelijk worden gereinigd en daarom gebruiken we glad en niet-absorberend materiaal. De deuren sluiten zichzelf. Sterke bescherm- of afrondingsplinten uit een mix van kunststof en beton zijn aan te bevelen. Ook de vensterbanken lopen beter afgeschuind naar beneden zodat ze niet als legbanken kunnen worden gebruikt voor allerlei afval en rommel. Bijzondere aandacht gaat naar de kranen, die hand-, knie- of rompbediend worden. Tegenwoordig hechten meer slagers belang aan vensters tussen twee compartimenten. Zo voelen collega’s niet aan dat ze opgesloten zitten in de diverse afgescheiden ruimten. Gemakshalve plaatsen wij ook meer klapdeuren met vleugels in twee verschillende maten. Een vleugel voor dagdagelijkse passage en een vleugel om grote machines langs te verplaatsen.
Technische kasten worden afgesloten en flafondtoegangen worden vaker in valse plafonds gemonteerd.

Bekijk de pdf versie...

U hebt een vraag of opmerking?

Laat het ons weten!

    CAPTCHA code:
    captcha

    Voer aub de CAPTCHA code hieronder in en druk op “VERSTUREN”

    Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.